TPD Basın Bildirisi: Bupropion etken maddeli ilacın piyasadan çekilmesi

psikiyatri.org.tr /

 Glaxo Smith Kline firması tarafından Türkiye’de pazarlanan Bupropion etken maddeli Wellbutrin XL ticari adlı antidepresan ilaç, tedarik koşullarının ticari anlamda sürdürülemez olduğu gerekçesi 2015 yılı içerisinde piyasadan çekildiği duyurulmuştur.

Bupropion dopamin ve noradrenalin gerialımını bloke eden ve merkezi nikotinik asetilkolin reseptörlerine nonkompetetif antagonistik etkisi olan bir ilaçtır. Bu özelliklere sahip antidepresan onaylı başka bir molekül şu an için mevcut değildir. Antidepresan olarak kullanılmasının yanı sıra sigara bırakma, metamfetamin ve kokain bağımlılığında, patolojik kumar gibi davranışsal bağımlılıklarda ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda yararlı etkileri nedeniyle tedavide kullanımı mevcuttur. kronik ağrı ve obezite tedavisi gibi psikiyatri dışı alanlarda da kullanım imkanı bulmuştur. Ayrıca bupropion ile ülkemizde yapılan önemli klinik ve preklinik araştırmalar bulunmaktadır. Bupropion etken maddesinin XL formu olarak Türkiye’de eşdeğeri bulunmayan bu ilacı kullanan hastalarımızın tedavileri aksayacaktır. Ayrıca yukarıda sayılan tanılarda önemli bir tedavi seçeneği olan bu ilacın ülkemizden geri çekilmesinin ülkemiz adına önemli bir kayıp olduğu kanaatindeyiz.
Türkiye Psikiyatri Derneği olarak, öncelikle hastalarımıza ve hekimlerimize vefa borcu olan Glaxo Smith Kline firmasının bu kararından geri dönmesini ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin gerekli duyarlılığı göstermesini talep etmekteyiz.
 
Saygılarımızla
 
TPD Merkez Yönetim Kurulu
 
08.01.2015