2017 WPA Kongresi ve WPA Genel Kuruluna ilişkin izlenimler

psikiyatri.org.tr /

Değerli meslektaşlarımız
Prof. Dr. Yıldız Akvardar’ın  Derneğimizin delegesi olarak katıldığı 2017 WPA Kongresi ve WPA Genel Kuruluna ilişkin izlenimleri aşağıda yer almaktadır.

http://www.wpaberlin2017.com/

8-12 Ekim 2017 WPA kongresi ve genel kurul izlenimleri

Bu seneki WPA kongresine TPD delegesi olarak katıldım. Kongre Messe (Kongre Merkezi) Berlin’de yapıldı.  Kongre öncesinde maille gönderilen barkodun çıktısının alınması istenmişti, bu şekilde girişte güvenlik kontrolünde, kayıtta kolaylık ve hızlılık sağlanmış oldu.

Girişte küçükte olsa “criminals congress” diye protesto yapan bir grupta vardı. Yazılı broşür ve dergi dağıtıyorlardı.

8 Ekim’de kongre açılış töreni ve kokteyli yine Messe’de yapıldı. WPA başkanı Dinesh Bhugra, Andreas Heinz, Peter Falkai ve Sir Simon Wessely’nin konuşmaları vardı. Dinesh Bhugra kongre çantalarında olan mavi kelebeğin (Blue Morpho) değişimi simgelediğini ve “Social justice for people with mental illness” kampanyası için kullanılması çağrısını yaptı. Kongrede 10 000 in üzerinde katılımcı ve 900 oturum olduğunu belirtti.

Törende 92 yaşında Jules Angst’a Jean Delay ödülü verildi. Artık ödül beklemediğini söyledi ama bu yaşında DSM-5 ‘te Bipolar bozukluk ve tartışılması gerekenler konulu bir konuşma yaptı.
http://www.wpanet.org/uploads/Latest_News/Other_News/Jules_Angst_Jean_Delay_Prize_2017.pdf

Royal College of Psychiatrists Başkanı Sir Simon Wessely “What do we do with a problem like Nigel?” başlıklı ve Nigel isimli bir tıp fakültesi öğrencisinin psikiyatri ile ilgili düşüncelerini içeren aşağıdaki mektubuyla ilgili ilginç bir konuşma yaptı.

Tören tümü sağlık çalışanı olan ve 200 üyesi bulunan Bavarian Doctors Orchestra konseriyle sonlandı.

Ardından kokteylde de canlı müzik vardı.

Oturumlar 8.15 te başlayıp 18:45, bazen 20:00’ye kadar devam ediyordu, 30-40 paralel oturum vardı. Early career psychiatristler için ayrı bir track oluşturulmuştu.

Psikiyatri ve sanat bölümünde; Psychiatry in the time of National Socialism; “Registered, persecuted, annihilated: the sick and disabled under National Socialism”sergisi, “Dorothy Buck-a special destiny” (sergi ve belgesel film); “Artists as victims and survivors of NS psychiatry” sergisi vardı.  Ayrıca “People in chains”, “Being a human”, “Manicomio” sergileri,
Psikiyatrist ve piyanist Richard Kogan’ın “Schumann: bipolar disorder and the creative process” başlıklı dinleti ve tartışması, “The bipolar roadshow-an anti-stigma and informational Project “ music oturumu (www.bipolar-roadshow.de) ve edebiyatta mental bozukluklar önemli bir konu olması nedeniyle yazar okumaları oturumları da vardı. 13 dram, belgesel, you Tube , tarihsel, eğitsel film seansları programda yer almıştı.

Kongrede anne ve çocukları için çocuk yuvası vardı. Kongre boyunca bebekleriyle genç anneleri gördüm, ağlama sesiyle oturumdan çıkanlarda oldu J, bu bölümde masalar oluşturulmuş, çocuklar resim, el işi yapıyorlardı.

9 Ekim akşamı Türkiye’den WPA bursu alan, konuşmacı-bildiri sunan genç psikiyatristlerle buluşma, tanışma, yemek yapıldı.

10 Ekim de General Assembly 8:15-16:00 arasındaydı, kongre merkezinde değil, Hotel Pullman’da yapıldı. İlk kez kullanılan software le elektronik ortamda seçim yapıldı. Oturma sırasına göre oy kullanıldı.

President Elect (Afzal Javed), secretary for education (Roger Mann Kin NG-Hong Kong-China), secretary for sections (Thomas G. Schulze-Germany), secretary for publications (Michel Bobol-France) ve zon temsilcileri (bizim içinde olduğumuz zone 8-southern Europe’da Zvi Zemishlany (Israel) temsici oldu) seçildi. President Elect Afzal Javed dışındaki adaylar mail üzerinden iletişim kurmuşlardı ve seçim öncesinde General Assemly de kısaca gelip tanıştılar. Ancak birçok üye, Türk Nöropsikiyatri Derneği de (Peykan Gökalp) aynı kişiler tarafından temsil edildikleri için tanıdık bir ortam söz konusuydu. Benim içinse UEMS ten birkaç tanıdık yüz vardı. TNPD’nn iki gözlemci üyesi vardı; TPND de de ilk kez bu yıl gözlemci uye almış, aslında bilsek bizde alabilirdik genç psikiyatristler grubundan Gamze Erzin katılabilirdi, ama bunun girişimlerini çok önce yapmak gerekiyor, temsilcinin belirlendiği sırada gözlemci üyelerinde belirtilmesi gerekiyor, gözlemci üyeler arka sıralarda kendilerine ayrılan bölümde oturuyor, oy kullanmıyor, sadece gözlemliyorlar. Genç üyelerinde bu atmosferi yaşamaları WPA’da daha etkin konumda bir üye dernek olmak için yararlı olabilir.

 

Secim öncesinde 2014-2017 döneminde yapılanlar (tüm sekreterlikler ayrı ayrı) anlatıldı, sonrada 2017-2020 dönemin eylem planı bu dönem WPA başkanı Helen Hermann tarafından
sunuldu. (Bu sunumlara ilişkin belgeler TPD MYK’ya sunulacaktır)

11 Ekim’de TPD Kadın Ruh Sağlığı ÇB olarak hazırladığımız “Status of women and mental health in Turkey” başlıklı panelimiz vardı.

S-247    Symposium
10:00-11:30/Hall New York 3

Chairs: Peykan Gökalp, Yıldız Akvardar

Yıldız Akvardar / Early, and forced marriages in Turkey
Sibel Koçbıyık  / Women’s shelters in Turkey
Neşe Direk / Women refugees and mental health
Zerrin Oglagu / Violence and murders against women

Güzel, ilgi çeken, etkileşimli bir panel oldu. TPD Kadın Ruh Sağlığı ÇB olarak ortak hazırladığımız bir panelle kendimizi güçlenmiş hissettik. Başka kongrelerde de çalışmalarımızı anlatmak için bir motivasyon olmuş oldu. Hedef Paris 2019 International Association of Women’s Mental Health Conference!!! Darısı diğer ÇB’lere!...
Ardından bizi desteklemeye gelenlerle de bir anımız olsun istedik :)

Aynı gün WPA Women Mental Health Section’ın toplantısına katıldık. Gamze’yle birlikte Section’a üye olmadığımızı belirtiğimizde daha sonra web sayfasından üye olursunuz yanıtı verildi. WPA’nın çeşitli sectionlarına üye olmak isteyenler WPA sayfasında sections bölümüne bakmalılar. Seçimler yapıldı.

Ardından advisory board için seksiyonun geçmiş başkanları ve geçmiş APA başkanları önerisi geldi. APA başkanları önerisi tepki çekti, tüm ulusal derneklerin geçmiş kadın başkanları olarak değiştirildi. Prof. Dr. Şahika Yüksel’de advisory board’da!

Bu toplantı da TPD 4 üyeyle temsil edildi; Peykan Gökalp, Yıldız Akvardar, Gamze Erzin ve Ekin Sönmez (Fotografta WPA Başkanı Helen Hermann’da var; WPA’da ikinci kadın başkan!)

Aynı günün akşamı eski başkan Dinesh Bhugra tarafından verilen Presidential Dinner vardı; Brandenburg kapısı meydanında Axica’da. Dinesh Bhugra konuşması ardından önceki başkanlara flar hediye etti. Tüm toplantılarda eski ve yeni başkan arasında bir gerginlik olduğu farkedildi :(

Yemekte WPA President Elect Afzal Javed ile; soldan sağa Ekin Sönmez, Yıldız Akvardar, Peykan Gökalp, Yunanistan delegesi, Afzal Javed, Simavi Vahip, Zvi Zemishlany (bizim bölge temsilcisi), Meryem Scholer. Afzal Javed Pakistanla Türkiye’nin kardeş olduğunu ve işbirliğine açık olduğunu belirtti.

Genel olarak yoğun geçen bir kongre oldu. Çok sayıda keynote lecturelar,  presidential sunumlar, sempozyum, tartışma forumları, workshoplar, sözel bildiri ve poster bildiri oturumları vardı. Seçim yapmak zordu. Bilimselliğin yanısıra bu kez TPD delegesi olmam nedeniyle farklı bir deneyim oldu. Sürekliliğin önemli olduğunu, hem bilimsel olarak, hem yönetsel olarak TPD’nin WPA’da daha fazla yer alması gerektiğini düşündürdü bana gördüklerim.