Çocuğa Karşı Cinsel İstismar İçin Çözüm: Adalet, Koruma ve Rehabilitasyon

psikiyatri.org.tr /

Türkiye Psikiyatri Derneği ile birlikte yetmişin üzerinde sivil toplum kuruluşunun üyesi olduğu “Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı” tarafından başlatılan imza kampanyası 500 binin üzerinde katılımla devam ediyor. Şubat 2018’de cinsel suçlulara yönelik yasal düzenlemelerin gündeme gelmesi üzerine çocuğa karşı cinsel istismar konusunda uygulanabilecek çözüm önerileri içeren metin, Aile ve Sosyal Politikalar ve Adalet Bakanlığı’ndan talepleri içeriyor.

Metinde gerçek çözüm için atılması gereken adımlar sıralanırken, adaletin sağlanmasının gerekliliği, cezaların caydırıcılığının ötesinde önleyici tedbirlere ağırlık verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Açık metnini aşağıda bulabileceğiniz kampanyaya katılmak için lütfen tıklayınız.

ÇOCUĞA KARŞI CİNSEL İSTİSMAR İÇİN ÇÖZÜM: ADALET, KORUMA VE REHABİLİTASYON
Gün geçtikçe artan ve artık günlük hayatın ne yazık ki bir parçası haline gelen çocuğa karşı şiddet ve bunların arasında yer alan çocuğun cinsel istismarı haberlerini endişeyle izlemekteyiz.

Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı olarak çocuk koruma alanında yıllardır çalışan farklı uzmanlıklara sahip üyelerimizle, çocukların istismardan ve şiddetten korunması için yapıcı öneriler geliştirmek ve sistemde iyileştirmeye gidilmesi için çalışıyoruz.

Bu bağlamda şiddete şiddet ile karşılık vermek yerine çocukların korunması odağında yapılması gerekenleri, 79 üye sivil toplum kuruluşu ile birlikte topluma tekrar bildirmek istiyoruz.

GELİN SAĞDUYULU ÇÖZÜMLER ÜRETEREK ÇOCUKLARI KORUYALIM ŞİDDETİ ÖNLEYELİM!

Gerçek Çözüm için Yapılması Gerekenler:

  • Çocukları ancak güçlü bir sosyal hizmetler ağı üzerine inşa edilmiş çocuk koruma ve adalet sistemi ile koruyabiliriz. Devletin de BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile, önleyici bir sistem kurarak çocukları ihmal ve istismardan korumayı taahhüt etmiş olduğunu hatırlatmak isteriz.
  • Ceza adalet sistemi; yargılamaların çok uzun sürmesi, takdiri indirim sebeplerinin uygulanma biçimi, yetersiz delil toplanması gibi sebeplerle sanıklar için caydırıcı olmaktan uzaklaşmaktadır. Ceza adalet sisteminin amaca uygun işlemesi için eksikliklerin sebebinin araştırılmasını, bunları gidermek için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin acilen yapılmasını talep ediyoruz.
  • Biliyoruz ki, çocukların ihmal veya istismar edilmesinden önce riskleri fark edip bunları ortadan kaldırmaya yönelik sistemler gerçek bir koruma sağlayabilirler. Bu nedenle, bütün önceliğin önleyici hizmetlere verilmesini talep ediyoruz.
  • Erken uyarı sisteminin kurulmasını, çocuklarla çalışanların riski fark etme ve bildirme yükümlülüklerinin düzenlenmesini, bildirimi alacak etkili bir müdahale biriminin kurulmasını, travma mağdurları için tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesini ve yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz.
  • Mecliste, daimi bir çocuk komisyonu kurulmalı, hatta bakanlık olmalıdır. Bütün partilerin de, bu konuya özgü çalışma grupları ve politikaları olmalıdır.
  • Çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için Ulusal Eylem Planı ivedilikle yayımlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Planın izlenmesinde STK’lara veya konuyla ilgili çalışan ağlara da sorumluluk verilerek uygulamada şeffaflık sağlanmalıdır.
  • Sadece çocuklar için, çocuklara yönelik bir şikayet hattının açılması gerekmektedir. Ayrıca çocuklarla ilgili bilgilerin gizliliğinin mutlaka sağlanması gerekmektedir.
  • ASPB nezdinde çocuklara 7/24 acil hizmet verebilecek çocuk koruma birimleri yapılandırılmalıdır.
  • Önleyici tedbirler: Erken çocukluk döneminden başlayarak çocuklar için, anne-babalar için, çocuklara bakım ve eğitim hizmeti verenler için ve çocuklarla çalışan profesyoneller için bilgilendirme kampanyaları ilgili bakanlıklar ile STK’ların ortaklığında yapılmalı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsel ve üreme sağlığı eğitimi müfredata aktarılmalıdır.
  • Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesine yönelik kanıtlara dayalı uygulamalar geliştirmek için politika kararlarını almamızı sağlamak amacıyla vaka ve yaygınlık oranları zaman içindeki eğilimleri, olguların coğrafi dağılımı ve risk faktörlerini belirleyici epidemiyolojik araştırmalar yapılmalıdır.
  • Koruyucu Tedbirler: Çocuğun mağdur ve suç tanığı olduğu unutulmamalı, acilen koruma hizmetleri verilmeli! Gerekli hizmetler çocuklara ilk yardım, ara tedavi ve uzun süreli rehabilitasyon hizmetine kadar gidecek süreçte ilgili uzmanlardan oluşmuş bir ekip ile Çocuk İzlem Merkezlerinde ve üniversitelerin Çocuk Koruma Birimlerinde gerçekleştirilmelidir.
  • Kovuşturma: Çocuğun mağdur ve suç tanığı olduğu unutulmamalı! Çocuğun ifadesi tek seferde Çocuk İzlem Merkezlerinde ve üniversitelerin Çocuk Koruma Birimlerinde gerçekleştirilmeli, çocuğun ifadesinin tekrar tekrar farklı dava süreçlerinde alınmasından kaçınılmalıdır..
  • Çocuğa cinsel sömürü ve istismar yapan suçlunun cezalandırılması çocuğa verdiği zarar, hukukta orantılılık ve birey olarak çocuğun ve bir grup olarak çocukların yüksek yararı gözetilerek, cezasızlığa yer vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
  • Rehabilitasyon: Cinsel sömürü ve istismara maruz bırakılan çocuklar için koruma sistemine girer girmez başlayan tedavi ve terapi çalışmaları ile çocuk iyileşebilir, bu nedenle güvenlik ve adli hizmetlere ayrılan bütçe gibi rehabilitasyon hizmetleri için ayrı ve ilgili dava sayıları göz önüne alınarak yeterli bütçe ayrılmalı, Cinsel sömürü ve istismar mağduru çocuklar için özel rehabilitasyon hizmetleri arttırılmalı, çeşitlenmeli ve çocukların hizmet kurumlarından kaçmasını ya da uzaklaşmasını önlemek için çocukların katılımıyla planlanıp uygulanmalıdır.