Antidepresanlarla ilgili Cipriani ile Röportaj

psikiyatri.org.tr /

Ulusal Psikiyatri Kongresinde bu yıl çok sayıda yabancı konuklarımızdan biri Andrea Cipriani’ydi. Kendisiyle Kongre’de yapılmış bir röportajı sizlerle paylaşmak istedik. Cipriani psikiyatride yaygın kullanılan ilaç tedavilerinin etkinlik ve yan etkileri ile ilgili önemli yayınları ile tanınan bir araştırmacı. Özellikle de bu konularda yaptığı sistematik derleme ve meta-analizleri psikiyatri alanındaki önde gelen bilimsel dergilerde yayımlanmış ve binlerce atıf almıştır.

Antidepresanların etkinlik ve yan etkileri her dönem tartışılabiliyor, ancak son dönemde bu tartışmalar bilimsel zeminin dışında, sansasyonel olabilecek şekilde yürütülmeye başlandı. Oxford Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışan Andrea Cipriani’nin ilk yazar olduğu antidepresanların karşılaştırmalı etkinliğiyle ilgili sistematik derleme ve meta-analiz makalesi bu yıl Lancet’te yayımlandı. Çok tartışılan bu araştırma tam 522 çalışmayı ve 100 binden fazla katılımcıyı içeren 23 antidepresan ilaçla ilgili analizleri kapsamaktadır. Cipriani’nin makalesine daha önce TPD Açık Eğitim internet sitesinde yer vermiştik.

Kongrede bu konularda bir konferans veren ve yeni analiz yöntemleriyle ilgili uzmanla buluşma oturumu yöneten Dr. Cipriani ile Yaygın ve Örgün Eğitim Kurulu (YÖEK) adına Dr. Şevin Hun Şenol  depresyon tedavisinde antidepresanların etkinliği, antidepresan ilaçların yan etkileri ve toplumda antidepresan kullanımıyla ilgili önyargılar üzerine bir röportaj yaptı. Röportaja aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Türkiye Psikiyatri Derneği
Yaygın ve Örgün Eğitim Kurulu