Yetkin Olmadan Tedavi ve Eğitim Girişimleriyle İlgili Başvuru Sonuçları

psikiyatri.org.tr /

Değerli Üyelerimiz,

Ruhsal bozukluklar konusunda hizmet vermekle ilgili eğitim ve yetkinliğe sahip olmayan kişi ve kurumların faaliyetleri neredeyse sıradan kabul edilecek kadar yaygınlaştı. Böyle etkinlik ve söylemlerle karşılaşıldığında cezasızlık ya da başvurunun sonuç vermediği kanaati atalete neden olabiliyor. Oysa Türkiye Psikiyatri Derneği bu alanda hem meslek kimliği hem de toplum ruh sağlığına öncelik vererek çalışmaya devam ediyor. Daha somut ilerlemelere varılmadan da üyelerimizle işbirliği içinde bazı sonuçlar elde edilebildiğini görüyoruz. Yakın zamanda sonuçlanan iki örneği sizlerle paylaşmak istedik.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde görev yaptıklarını belirten öğretim üyelerinin Haziran 2018’de özel bir merkezde, duyurusunda ruhsal bozukluklar ve tedavisini de kapsayacağını ifade ederek bilişsel davranışçı tedavi eğitimi vermeyi planladıklarının MYK’ya bildirilmesi üzerine ilgili makamlarla iletişime geçilmiştir.

Sonuç olarak Van İl Sağlık Müdürlüğü’nün talebi üzerine bu merkezi denetleyen Van Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdrülüğünün, Aile Danışmanlığı merkezi olarak etkinlk gösteren merkezin, yönetmeliğin izin verdiklerinin dışında etkinlik düzenlememekle ilgili ikaz edildiği, planlanan eğitimin ilgili makamlardan izin alınamadığı için gerçekleşmediğinin öğrendildiği TPD’ye yazıyla bildirilmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü tarafından da ilgili öğretim üyeleri hakkında inceleme başlatıldığı, sonucunda sözlü olarak uyarıda bulunulduğu TPD’ye iletilmiştir.

Hekim olmaksızın hasta tedavi etme suçu nedeniyle 2014’te TPD’nin suç duyurusunda bulunup sonuç alamadığı Uğur Koşar hakkında, başvurumuz doğrultusunda yapılan denetimler sonrasında İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün başvurusu üzerine 2015’te kamu davası açılmıştır. Hukuk büromuz tarafından takip edilen dava sürecinde Eylül 2018’de kişinin iddia ettiğimiz suç nedeniyle cezalandırılmasına karar verildiği öğrenilmiştir.

Benzer etkinliklerle ilgili üyelerimizin Türkiye Psiiyatri Derneği Şube ve Merkez Yönetimine ulaşmalarını önemsiyoruz. Bu bildirim ve takip sürecinin pratik bir şekilde işlemesiyle ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Savcılık, sağlık müdürlüğü ve RTÜK’e başvuru gibi durumlarda yazışmalara zemin oluşturabilecek örnek metinler sekreterlikten temin edilebilecektir. Üyelerimizin duyarlılık ve katkılarını bekliyoruz.

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği
Merkez Yönetim Kurulu