BASINA VE KAMUOYUNA AÇIKLAMA...

psikiyatri.org.tr /

Depresyon; dünyada en fazla yeti kaybı oluşturan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan, mutlaka hekimler tarafından değerlendirilmesi ve etkili biçimde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Uzman olmayan kişiler tarafından uygun biçimde tedavi edilmeyen depresyon pek çok başka soruna yol açmaktadır. Alkol ve madde kullanım bozuklukları, ruhsal hastalığın şiddetlenmesi ile birlikte diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik bedensel hastalıkların gidişinin kötüleşmesi, hatta ölüm riskinin artışı bu sorunlardan birkaçıdır. 

Depresyon tedavisinde, antidepresan ilaçların kullanımı veya psikoterapiler yer almaktadır. Bu tedaviler çeşitli kuramlara dayanan ve yıllar içinde bilgi birikimiyle temelleri oturtulmuş yöntemlerdir. 

Son günlerde gündemde yer alan sülük tedavisinin (hirudoterapi) antidepresan etkisi olduğunu iddia etmek hastalarımızın istismarıdır. İddia edilen yöntem, depresyon tedavisinde hiçbir bilimsel tedavi kılavuzu ya da algoritmasında yer almamaktadır. 

Bilimsel kuramlara dayanmayan, etkinliği kanıtlanmamış girişimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından depresyon için bir tedavi seçeneği olarak hastalarımıza sunulmasını doğru bulmuyor, kamuoyuna ve basına saygılarımızla bildiriyoruz. 

Türkiye Psikiyatri Derneği 
Merkez Yönetim Kurulu