HABERİN KUTSALLIĞI İNSAN YAŞAMINDAN DAHA YÜKSEK TUTULMAMALIDIR

psikiyatri.org.tr /

HABERİN KUTSALLIĞI İNSAN YAŞAMINDAN DAHA YÜKSEK TUTULMAMALIDIR
 
İntihar davranışı kişinin sorunu için geçerli ve gerçek çözüm yerine başvurulmuş acele ve yalancı bir çözüm seçeneğidir. Kişilerin bu yolu seçmelerinin özendirilmemesi gereklidir.
 
İntihar haberlerinin dolu bir bardağa düşen damla gibi taşma nedeni olduğu 18. Yüzyıldan bu yana bilinmektedir. Basın Kanunu’nun 20. Maddesi de bunu vurgular. Bütün görsel, işitsel, yazılı basının bu bilimsel ve yasal gerçekliğe uyması yalnızca bir gereklilik değil aynı zamanda insancıl ve etik bir görevdir.
 
Tüm dünyanın, insanlığın, ülkemizin zor dönemden geçtiği günümüzde, zorluklara bir de intiharla kayıpların eklenmesi yükümüzü taşınmaz kılmaktadır. Derneğimizin bu konudaki duyurusunun üzerinden henüz bir ay geçmedi (https://www.psikiyatri.org.tr/2299/intihari-onlemek-icin-birlikte-calisalim). 
 
Haber düzenlenirken yaşam sorunlarının çözümsüz olmadığının vurgulanması ve intihar haberlerinin olabildiğince renksiz verilmesinin uygun olduğu konusunda bütün basın yöneticilerinin karar ve söz birliği içinde olmasını insanlık adına beklemekteyiz.
 
Unutmayalım insan yaşamı en yüce değerdir. Haberin kutsallığı insan yaşamından daha yüksek tutulmamalıdır.
 
Türkiye Psikiyatri Derneği
Merkez Yönetim Kurulu