TPD İzmir Şubesi Etkinliği: Bir Mavi At, 40 Yaşında - Franco Basaglia ve İtalyan Radikal Psikiyatri Hareketi | Doç. Dr. Haldun Soygür

Değerli meslektaşlarımız;

Sizleri 2018 yılı son etkinliğimize ve yeni yıl kutlamamıza davet ediyoruz. 

27 Aralık Perşembe Günü dernek binamızda düzenlenecek olan etkinliğimizin bilgileri aşağıda bulunmaktadır.

Etkinliğimiz tüm üyelerimize açıktır. 

Görüşmek ve bir arada olmak dileğiyle.

 

TPD İzmir Yönetim Kurulu

 

*

 

Bir Mavi At, 40 Yaşında | Franco Basaglia ve İtalyan Radikal Psikiyatri Hareketi

Konuşmacı: 
Doç. Dr. Haldun Soygür
Serbest Hekim | Ankara

 

*

Psikiyatri için tarihi bir dönüm noktasını simgeleyen bir yasanın 40. yılını 2018 yılında geride bıraktık. Basaglia Yasası olarak da bilinen yasa İtalya'da 24 Nisan 1978'de yürürlüğe girmişti. Neredeyse 10 yılı aşkın bir mücadeleden sonra. Sözkonusu yasa Avrupa'da kronik psikiyatrik hastalıkları olan bireylerin uzun yıllar, toplumdan tecrit edilmiş biçimde hastanelerde yatmasının sona ermesi anlamına geliyordu. Ve aynı zamanda da şizofreni gibi hastalıkların toplum içinde tedavi sürecinin başlamasını.

İtalyan bir psikiyatrist olan Franco Basaglia'nın hastalar için verdiği uzun soluklu mücadelenin de bir sonucuydu bu yasa. Doktor merkezli bir tedavi sürecinin yerini hasta-toplum merkezli bir çokboyutlu yaklaşım alıyordu. Damgalanma ve dışlanmanın yerini toplumsal katılım ve paylaşım alıyordu.

Ve yasanın çıkmasına kaynaklı eden ilk "açık kapı" uygulamasının yapıldığı yer olan İtalya Trieste'de hastane bahçesine dikilen Mavi At da hastaları özgürlüğe götüren bu sürecin bir sembolü oldu.

Ancak ne Basaglia tek başınaydı ne de yasa bir gecede her şeyi değiştirdi. İşte geniş bir sosyal tarihsel arkaplana sahip olan Basaglia yasasını ve İtalyan Radikal Psikiyatri Hareketi'ni Türkiye'de şizofreni konusunda çok önemli sosyal girişimlere imza atmış, katkıda bulunmuş bir isimden dinleyeceğiz.

 

Bekleriz.
 

*

27.12.2018 | 18:00-20:30 | TPD İzmir Şubesi Salonu

1375. Sk. No: 23 Efes Apt. Kat: 2 Daire: 11 | Alsancak | İzmir

 

Program:

18:00 Yeni Yıl Kokteyli
19:00 Sunum
20:00 Sorular ve tartışma