Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Dernekler Konseyi'nin haberleşme bülteni olan InterACT’ın son sayısı (Haziran 2021) yayımlandı!

psikiyatri.org.tr /

Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Dernekler Konseyi'nin haberleşme bülteni olan InterACT’ın son sayısı (Haziran 2021) yayımlandı!

Bültenin bu sayısında Türkiye’nin gündeminde önemli bir yeri olan, uluslararası dernekler ve kuruluşlarda da yankı bulan “Türkiye’nin Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden (İstanbul Sözleşmesi) çekilme kararı” iki ayrı yazıyla yer aldı. 

Dr. Koray Başar tarafından kaleme alınan ve Sözleşmeden çekilme kararının ardından örgütsel düzeyde neler yapıldığı hakkında değerlendirmeler içeren yazıda; İstanbul Sözleşmesi ne anlama geliyor, neden herkesi ilgilendiriyor sorularına da yanıt veriliyor. Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği işbirliğiyle hazırlanan, “Ayrımcılık başka bir ayrımcılığı güçlendirir, şiddete zemin hazırlar, sağlığı bozar: İstanbul Sözleşmesinden vazgeçilemez!” başlıklı ortak açıklamaya da (https://psikiyatri.org.tr/basin/603/ayrimcilik-baska-bir-ayrimciligi-guclendirir-siddete-zemin-saglar-sagligi-boza)  değinilen yazıda, Sözleşme'nin etkin bir şekilde uygulanması gerekliliği,  geri çekilme kararının kabul edilemez olduğunun üç önemli ruh sağlığı uzmanlığı kuruluşunca altının çizildiği ifade ediliyor.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla ilgili EPA’nın yapmış olduğu açıklama da Bülten’de yerini aldı. Alınan bu kararın şiddet ve ayrımcılığın tırmanmasına yol açacağı, önemli ruhsal sorun ve toplumsal acılara neden olabileceği uyarısında bulunulan, Sözleşmeden çekilme kararını kınayan, bu kararın iptali için gerekenin yapılması çağrısında bulunulan açıklama ile ilgili detaylar Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından da daha önce duyurulmuştu:
https://psikiyatri.org.tr/2394/avrupa-psikiyatri-birliginden-istanbul-sozlesmesiyle-ilgili-aciklama

10-13 Nisan 2021 tarihlerinde, yüksek bir katılım oranı ile gerçekleşen EPA’nın ikinci çevrim içi kongresi olan 29. Avrupa Psikiyatri Kongresi’nden haberlerin, çevrim içi eğitimler ve kurs olanaklarının, Erken Kariyer Psikiyatristlerinin deneyimlerinin yer aldığı InterACT’ın son sayısında, farklı ülkelerin psikiyatri derneklerinin gönderdiği ilgi çekici başka haberler de var.

İlgilenen meslektaşlarımız; InterACT’ın son sayısına EPA InterACT - June 2021 adresi üzerinden ulaşabilirler.