Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Dernekler Konseyi'nin haberleşme bülteni olan InterACT’ın son sayısı (Eylül 2021) yayımlandı!

psikiyatri.org.tr /

 

Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Dernekler Konseyi'nin (NPA) haberleşme bülteni olan InterACT’ın yeni sayısı yayımlandı.

 

Yine dopdolu bir içerikle okuyucularını karşılayan bültenin bu sayısında özel konu “Avrupa'da Psikiyatri Eğitimi: Sorunlar ve Çözümler” idi.  İtalya, Polanya gibi Avrupa ülkelerinde psikiyatri eğitimi ile ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı sayıda, Türkiye’den de TPD adına yürütülen önemli bir araştırmanın sonuçları yer aldı.

 

Dr. Irmak Polat ve Prof. Dr. Raşit Tükel tarafından kaleme alınan yazıda TPD adına kurulan “COVID-19 Salgınının Psikiyatri Eğitimine Etkileri ve Çözüm Önerileri Görev Grubu”nun hazırladığı anket sonuçları ve farklı kurumlardan öğretim üyeleri ve asistanlarla yapılan çevrimiçi toplantının sonuçlarına yer verildi. Psikiyatri eğitiminde yaşanan zorlukları tespit eden ve çözüm önerileri sunan bu görev grubu raporu daha önce TPD internet sitesinde de (Pandemide uzmanlık eğitimi görev grubu raporu) yer almıştı.

 

InterACT’ın Eylül sayısında yer alan Türkiye’den bir diğer yazı da pandemi ile birlikte ilk defa çevrim içi olarak gerçekleştirilen Uzmanlık Yaşamına Hazırlık (UYH) ve Mesleğe İlk Adım Programı (MİAP) ile ilgiliydi. Dr. Hidayet Ece Arat Çelik ve Doç. Dr. Neşe Direk Tecirli’nin hazırladığı yazıda çevrim içi yürütülen bu programların zorluklarının yanında getirdiği fırsatlara da dikkat çekildi.

 

Diğer Avrupa ülkeleri gibi ülkemizde de önemli bir gündem konusu olan ciddi ruhsal hastalığı olanların aşılanması ile ilgili yürütülen kampanyalara bir uygulama örneği yazısı da InterACT’ın son sayısında yerini aldı. Yazıda, Avusturya Psikiyatri Derneği tarafından yürütülen ciddi ruhsal hastalığı olan hastaların COVID-19 aşısı olmaları için önceliklendirilmesi, randevuların kolaylaştırılması ve bu süreçte psikiyatristlerin üstlendiği rollere yer verildi.  

 

Son olarak InterACT’ın bu sayısında EPA’nın önemli bir çevrim içi kursunun başladığı da duyuruldu.  Prof. Emilie Olié ve Prof. Jorge López-Castromán tarafından yönetilen, “İntihar davranışlarına odaklanmak” başlıklı kurs, 2021 Dünya İntiharı Önleme Günü’ne denk gelecek şekilde EPA üyesi tüm psikiyatristlerin erişimine açıldı (Focus on Suicidal Behaviours).

 

InterACT’ın son sayısını okumak isteyen meslektaşlarımız InterACT - Eylül 2021 üzerinden yazıların tamamına ulaşabilirler.