Şiddete uğramamız bireysel bir sorun değil ve şiddet karşısında hiçbirimiz yalnız kalmamalıyız!

psikiyatri.org.tr /

Görevi sırasında şiddet gören meslektaşımız Dr. Öztürk’ün davasında karar verildi.   

Geçtiğimiz yıl Yozgat Bozok Üniversitesi Hastanesinde görevini yaparken saldırıya uğrayan meslektaşımız Dr. Hayriye Mihrimah Öztürk’ün davasında sanığın toplamda 5 yıl 3 ay ve 7 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiş ve ceza ertelenmemişti. Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) hukuk bürosu tarafından izlenen dosyada, cezanın alt sınırın üzerinden verilmesinin, suçun sağlık görevi sırasında olduğu gözetilerek cezanın yarı oranında arttırılmasının ve hapis cezasının ertelenmemesinin olumlu bir gelişme olduğunu duyurmuştuk. Ancak bu karar geçtiğimiz aylarda üst mahkeme tarafından usul ile ilgili nedenlerle bozuldu.

 

Karar üzerine bugün, 24 Şubat 2022 Perşembe günü, Yozgat’ta yapılan duruşmaya Dr. Öztürk ve yakınlarıyla birlikte TPD Genel Başkanı Dr. Koray Başar, TPD Genel Sekreteri Dr. Emre Mutlu, TPD Kayseri Şube Başkanı Dr. Saliha Demirel Özsoy ve TPD Kayseri şube üyesi Dr. Çağatay Kağızman ile Yozgat Tabip Odası yönetiminden temsilciler de katıldı.

 

Yozgat Adliyesinde gerçekleşen duruşma sonucunda mahkeme daha önce vermiş olduğu kararı yineleyerek geri adım atmadı. Hukuki süreçle ilgili hukuk büromuzun hazırlayacağı ayrıntılı bilgi notu daha sonra paylaşılacaktır. 

 

Sağlık hizmeti sırasında sağlık çalışanına yönelik şiddet olaylarının hemen her gün haberini aldığımız bugünlerde, dayanışma içinde direnmenin, uygun hukuki destekle soruşturma ve kovuşturma aşamalarında özensizlikle, yargılama sonucunda cezasızlıkla mücadele etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Şiddete uğramamız bireysel bir sorun, konu değil! Ve şiddet karşısında hiçbirimiz yalnız kalmamalıyız. Başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık meslek örgütlerinin bu konuda verdikleri mücadele herkesin katılımıyla etkili olabilecek. Türkiye Psikiyatri Derneği bu konuda dayanışma göstermeye devam etmektedir ve hukuki destek sağlamakta ısrarcı olacaktır.

 

Türkiye Psikiyatri Derneği

Merkez Yönetim Kurulu