Avrupa Psikiyatri Birliği Haberleşme Bülteni InterACT'ın Haziran 2022 sayısı yayımlandı

psikiyatri.org.tr /

Avrupa Psikiyatri Birliği Haberleşme Bülteni InterACT’ın Haziran 2022 Sayısı Yayımlandı!

Avrupa Psikiyatri Birliği (EPA) Ulusal Psikiyatri Dernekleri (NPA) Konseyi’nin haberleşme bülteni InterACT’ın yeni sayısı Haziran 2022’de yayımlandı.

InterACT’ın yeni sayısında Ulusal Psikiyatri Dernekleri Konseyi ile Avrupa Psikiyatri Birliği Birimleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi haberine önemli bir yer veriliyor. Avrupa Psikiyatri Birliği’nin 21 aktif çalışan birimi ile 40 ülkeden 44 üyesi olan Ulusal Psikiyatri Dernekleri Konseyi’nin işbirliğinin yeni fikirler üretme, yeni fikirlerin uygulanmasını sağlama ve ortak projeler için dayanışma sağlama konusunda önemli faydaları olacağı ifade ediliyor. Avrupa Psikiyatri Birliği Örgütlenme Sekreteri, Ulusal Psikiyatri Dernekleri Konseyi Başkanı ve Avrupa Psikiyatri Birliği’nin farklı birimlerinin başkanlarının görüşlerine de yer verildiği InterACT’ın bu sayısında Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi olan aynı zamanda InterACT baş editörü ve Ulusal Psikiyatri Dernekleri Konseyi önceki dönem başkanı olan Prof. Dr. Simavi Vahip’in de yazısı bulunuyor.

Macaristan Psikiyatri Derneği’nin Avrupa Psikiyatri Kongresi’nin bu sene Budapeşte’de yapılmasına yönelik hazırlıklarına rağmen öngörülemeyen savaş koşulları nedeni ile kongrenin tamamen çevrimiçi olarak gerçekleştiği belirtilirken; Macaristan Psikiyatri Derneği’nin savaştan etkilenen mültecilere ve ruh sağlığı profesyonellerine yardım teklifinde bulunduğu ve savaş mağdurları için EPA’ya 2000 Euro bağışta bulunduğu belirtiliyor.

InterACT’ın Haziran 2022 sayısında yapılan bazı araştırmalara da yer veriliyor. EPA’nın Avrupa’daki psikiyatr ve ruh sağlığı çalışanlarının ruh sağlığı politika ve programlarını daha iyi şekillendirebilmesini amaçlayan “Elçiler Programı” (Ambassadors Programme) kapsamındaki Travma ve TSSB’yi konu alan yeni anketine katılma çağrısı yapılıyor.
Elçiler Programı 2022 Anketi’ne katılmak için tıklayınız.

2021 yılında yapılan, COVID-19 salgını sırasında ruh sağlığı ihtiyaçlarının karşılanabilirliğini konu alan araştırma sonucu da bu sayıda okuyucu ile paylaşılıyor.
“Are mental health needs being met by services during the COVID-19 pandemic? araştırmasının raporuna ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıca bu sayıda Prof. Dr. Meryam Schouler-Ocak’ın Irkçılık ve Ruh sağlığı ve Ruh Sağlığı Çalışanlarının Rolü (Racism and Mental Health and the Role of Mental Health Professionals) isimli yazısına yer verilerek ırkçılığın olumsuz ruh sağlığı sonuçlarına neden olacağı, iyilik halini olumsuz etkileyeceği ve her türlü ayrımcılık riskini arttırabileceği vurgulanıyor. Bu nedenle EPA’nın bu konuda daha bilinçli ve duyarlı olduğu, çeşitli önlemleri almak için adımlar attığı ifade ediliyor.

Duyurusunu üyelerimiz ile daha önce paylaştığımız (https://psikiyatri.org.tr/3574/2022-epa-yaz-okulu-basvurulari-acildi) 29 Eylül- 2 Ekim 2022 tarihinde Fransa’da gerçekleşecek olan EPA Yaz Okulu başvurularının 19 Haziran 2022’ye kadar açık olduğuna yönelik duyuru da bu sayıda bulunuyor.

InterACT'ın son sayısının okumak isteyen meslektaşlarımız yazıların tamamına belirtilen bağlantıdan ulaşabilir: https://mailchi.mp/europsy.net/interact-n12018-newsletter-of-epa-council-of-npas-2610479?e=2b74d76d57

Saygılarımızla,

Türkiye Psikiyatri Derneği
Merkez Yönetim Kurulu