TPD Afetlerde Grup Müdahaleleri Eğitimi Başlıyor

psikiyatri.org.tr /

Bildiğiniz üzere derneğimiz 6 Şubat Depremleri ardından ilk dönemlerinde doğrudan psikiyatri hizmeti açığına odaklanmak durumunda kalmış, 30 Mayıs tarihine kadar bölgede ağırlıklı bu şekilde hizmet vermiştir. TPD Afetlere Hazırlık Müdahale Birimi ve Merkez Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen deprem bölgesi altıncı ay değerlendirmesi ile bölgede ruhsal destek ihtiyacının daha da arttığı gözlemi ile desteğini daha çok grup temelli yaklaşımlarla sürdürme kararı alınmıştır. Bölgedeki faaliyetlerimiz Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerine odaklanmıştır. Yıkımın etkilerinin hala belirgin bir şekilde yaşandığı Antakya’ya gönüllü desteğimiz haftanın 4 günü, psikososyal destek ve eğitim odaklı bir plan dahilinde sürmektedir.

Depremin erken döneminde özellikle arama kurtarma ekiplerine ve daha sonra çadırkent ve konteynerkentlerde uyguladığımız grup müdahalelerinin ardından TPD Afetlere Hazırlık Müdahale Birimi ve TPD Grup Psikoterapileri Çalışma Birimi tarafından afet bölgesinde yapılacak grup psikoterapileri uygulamalarına yönelik hızlandırılmış Afetlerde Grup Müdahaleleri Eğitimi oluşturulmuştur. TPD AHMB ve Grup Psikoterapileri Çalışma Birimi üyelerinden oluşan eğitici kadrosuna, 6 Şubat depremlerinin erken döneminde gelen ruhsal destek taleplerinde işbirliği kurduğumuz İstanbul Psikodrama Derneği’nden iki eğitici eşlik ediyor. 

Eğitim programı genel grup psikoterapileri teknikleri ve afet sonrası grup oturum yönergelerinin uygulamaya yönelik aktarılmasını ve eğitim alanların grup teknikleri konusunda pratik beceri kazanmasını amaçlamaktadır. Eğitim programının tamamını aşağıda görebilirsiniz.

Haftanın Salı günü, toplamda 4 haftada tamamlanacak eğitimin ilk oturumu 22 Ağustos Salı günü saat 20.30’da başlayacak. Derneğimiz Zoom platformu üzerinden gerçekleşecek eğitime katılmak isteyenlerin iletişim bilgilerini tpdmerkez@gmail.com adresine mail göndermelerini rica ederiz. Zoom toplantı bilgileri kayıt olanlara mail ve SMS yoluyla iletilecektir.

Saygılarımızla,

TPD Afetlere Hazırlık Müdahale Birimi
TPD Merkez Yönetim Kurulu


Afet Bölgesinde Yapılacak Grup Psikoterapileri Uygulamalarına Yönelik  
Hızlandırılmış Afetlerde Grup Müdahaleleri Eğitimi

TARİH-SAAT

Konu

Süre

Eğitimci

22.08.2023

20.30-22.20

Grup psikoterapilerine genel bakış, uygulama teknikleri, afetlerde grup uygulama aşamaları, Grubu oluşturma, ilk oturum örneği, grubu başlatma ve tanışma

50

Ejder A. Yıldırım
Nalan K. Oğuzhanoğlu
Sencer Tabakcı

Açık ve kapalı gruplar, Grup uygulamalarında sorun alanları ve sınırlar, ne yapılmamalı

50

29.08.2023

20.30-22.20

Bölgenin ruhsal ihtiyaçları ve oluşturulmuş gruplardan örnekler
Afet sonrası travmatik yas, gecikmiş yas ve krizlere müdahale teknikleri

50

Barış Tok,
Nalan Özçete
Murat Yalçın

Erken ve Uzun dönemde ruhsal destek uygulama örnekleri,
Profesyonellere destek uygulamaları

50

05.09.2023

20.30-22.20

Afetlerde grup tekniği ile psiko-egitim, Gruplarda kullanılacak teknikler Yapılandırılmış grup oturumları, 

50

Osman Özdel
Özden Şükran Üneri Sencer Tabakcı

Özel gruplarla çalışma
Uygulama örnekleri

50

12.09.2023

20.30-22.20

Grup uygulaması Örneği,  (grubu başlatma, yönetme ve sürdürme) 

50

Osman Özdel
Ejder A. Yıldırım
Nalan K. Oğuzhanoğlu Murat Yalçın
Nalan Özçete
Barış Tok
Özden Şükran Üneri

Saha uygulama deneyimleri
Sahaya özgü uygulama yönergeleri

50