'TPD Sağlık Çalışanlarına Destek Hattı'na gönüllü çağrısı

psikiyatri.org.tr /

Değerli Meslektaşlarımız,

Sağlık çalışanlarının COVİD-19 salgını ile ilgili yoğun bir mesai içinde olduğunu biliyoruz. Salgının ilerleyen günlerde sağlık sistemi ve sağlık çalışanları üzerinde kriz düzeyinde bir yük oluşturabileceği öngörülüyor. Daha da artması beklenen iş yükünün yanı sıra sağlık çalışanlarının malzeme eksikliği ve yetersiz bilgilendirme başta olmak üzere birçok nedenle oldukça zor koşullarda çalıştığını öğreniyoruz.

Bu zor koşullar, sağlık çalışanlarının yaşadıkları stresin, çaresizlik ve tükenmişlik duygularının artmasına neden olmaktadır. İlerleyen günlerde birçok psikiyatrist meslektaşımızın da COVİD-19 servislerinde veya acil servislerde görevlendirilme olasılığı nedeniyle, sağlık çalışanlarının da psikiyatrik destek alma olanaklarının zorlaşması olasıdır.

Bu nedenle hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının yaşadıkları ruhsal sıkıntılar konusunda danışmak istediklerinde ilk adımlarını kolaylaştırmak amacıyla “Türkiye Psikiyatri Derneği Sağlık Çalışanlarına Destek Hattı” kurmayı planlıyoruz. Tükenmişlik riski altında çalışan meslektaşlarımızın yoğun bir zaman baskısı altında olabileceklerini öngörerek, olabildiğince hızlı yanıt alınabilen bir model oluşturması planlandı. Bu doğrultuda proje kapsamında;

  • Bir takip veya tedavi değil danışmanlık sisteminin kurulması,
  • 0850 ile başlayan bir telefon hattı alınması,
  • Hizmet vermeye gönüllü olan psikiyatristlerin 2’şer saatlik vardiyalar halinde, bulundukları yerden çalışarak görev alması,
  • Görev almayı isteyen gönüllü meslektaşlarımızın sürekliliğin sağlanması açısından en az 4 hafta süreyle bu görevi üstlenebileceğini taahhüt etmesi,
  • Telefon numarasına gelen sesli aramanın bir yazılım yardımıyla o andaki vardiyanın sahibi olan psikiyatristin cep telefonuna aktarılması, böylece görüşme yapan psikiyatristin telefon numarasının gizliliğinin korunması biçiminde bir yol ile telefonla danışmanlık hizmeti verilmesi planlanmıştır.

Bu zorlu süreçte psikiyatri uzmanlarını sağlık çalışanları için gönüllü destek vermeye  davet ediyoruz. Kamuda çalışan uzman ve uzmanlık öğrencilerinin kendi kurumlarında psikiyatrik destek veya salgınla ilgili diğer işlerle görevlendirilmesi olasılığı yüksek görünmektedir. Bu nedenle öncelikle kamu dışında görev yapan meslektaşlarımızdan katkı bekliyoruz.

Gönüllü çalışmak isteyenlerin aşağıdaki bağlantıya tıklayarak gerekli bilgileri doldurmalarını rica ediyoruz. Gönüllü listesinin oluşturulmasının ardından, hızlıca çalışmalara devam edip gerekli ileri teknik bilgilendirmeyi yapacağız.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_nn22GVes7zvUNzYDv9sP8o2kSuy6BeWqZFnM_C6be1P_nw/viewform?usp=sf_link

Bir sağlık çalışanı olarak öncelikle kendinizi sağlıklı tutmanız, sizlerle daha önce paylaştığımız koruyucu tedbirlere özen göstermeniz gerektiğini hatırlatır, bu zor sürecin üstesinden dayanışmayla gelebilmeyi umduğumuzu belirtmek isteriz.


Sağlıkla kalın, saygılarımızla,

 

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu